de Nieuwe Dokken als best practice in de cleantechcluster regio Gent

Cleantechcluster

Veel Gentenaars recycleren en springen zuinig om met water en energie, dat is goed voor de planeet en de portemonnee. Op grotere schaal gebeurt hetzelfde. Overheden, onderzoekers en bedrijven bundelen hun kennis in de CleanTechcluster regio Gent.

Gerst, hop, gist en … gezuiverd afvalwater: daarmee brouwt Denis De Wilde zijn bier. “We zuiveren en hergebruiken al ons eigen afvalwater, én echt rioolwater”, zegt de brouwer.
“Binnenkort schakelen we over op gefilterd regenwater. Ons dak is 2.000 m2 groot en elke
vierkante meter is goed voor 850 liter regen per jaar.” Een zot idee? Niet echt. Zelfs uit urine kun je drinkwater puren, bewijst bio-ingenieur Sebastiaan Derese (UGent) in zijn doctoraat. “Op de Gentse Feesten hebben we voor Denis 600 liter urine verzameld en daaruit 480 liter water gefilterd. Te weinig voor een bierbrouwsel, maar technisch is het dus perfect mogelijk.”

Ook in de Nieuwe Dokken, een deel van de nieuwe stadswijk Oude Dokken, gaat niets
verloren. Het afvalwater van 400 gezinnen en een school zal er niet zomaar naar de riolen
stromen. Elisabeth Kuijken (Dienst Milieu en Klimaat): “Het toiletwater belandt samen met gftafval in een vergistingsinstallatie. Dat levert biogas op voor de verwarming. En ook uit het
douchewater wordt warmte gerecupereerd. De twee stromen afvalwater samen zorgen voor een derde van de warmte die nodig is voor het verwarmen van de gebouwen in de wijk. Een bedrijf uit de buurt levert d overige twee derde, met restwarmte uit zijn productieproces. In ruil krijgt het bedrijf het gezuiverde douchewater van de woningen terug. Een mooie ruil.” 

de Nieuwe Dokken is een schoolvoorbeeld van cleantech: innovatieve technologie die mikt op minder energieverbruik en een schonere leefomgeving. Adinda Baro (Dienst Economie): "Gent wil tegen 2030 een cleantech-speler van wereldklasse worden, op het vlak van water, energie, materialen en mobiliteit. Dat kan de Stad niet alleen. Daarom bundelen we onze knowhow met die van vijf andere actoren in de CleanTech-cluster regio Gent. Onder meer de haven en de universiteit doen mee.". Benieuwd naar wat er vandaag al gebeurt? op www.cleantechregiogent.be vind je achttien straffe projecten. Wat dacht je van bouwstenen die CO2 opslaan? Of dakpannen die je kunt printen met gerecycleerd plastic? Onderzoekers en bedrijven werken eraan. Ook mooi, en al werkelijkheid: de BoomBar, een mobiele bar die de restwarmte van de tapkoelig gebruikt om hergebruikbare bekers af te wassen. Laat het festivalseizoen maar beginnen!

bron: Gents Stadsmagazine maart 2018